Skocz do zawartości

Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zdjęcie

więcej szablonów do contao

themes templates

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • Strona www:zobacz
  • LokalizacjaCiechanów

mam iście szatański pomysł

zastanawia mnie czemu nie ma do tej pory takiego konwertera gotowych szablonów choćby z wordpressa czy joomli do contao

co o tym sądzicie?

• 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów

To ja zapytam tak, czy są konwertery z WordPress do Joomla lub odwrotnie? Pytam bo nigdy się nie interesowałem, czy są dostępne jakiekolwiek konwertery szablonów między systemami CMS.

• 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

tak, widziałem, nie sprawdziłem skuteczności

problem braku dostępności gotowych szablonów do contao zniechęca wielu do tego systemu

mnie się wydaje, że by się przydało coś takiego

• 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów

Po części masz racje, bo zniechęca pewnie jakąś grupę potencjalnych użytkowników ale wydaje mi się jednak, że niezbyt dużą, a to dlatego, że gotowe szablony są potrzebne głownie do CMS-ów stricte portalowych czy blogowych albo forów. Contao jest bardziej dedykowane do stron firmowych i dlatego uważam, że dużej grupy odbiorców by taki konwerter nie przyciągnął. Jak uważasz do jakiej grupy użytkowników trafił by Contao gdyby miał większą ilość gotowych szablonów? Ciężko mi taką grupę teraz wymyślić, zastanawiałeś się kogo mógłby skusić ten system gdyby miał więcej gotowych szablonów, chodzi mi o grupę wiekową potencjalnych użytkowników, czy to do jakiego typu stron mięli by go używać, ich wiedzę w zakresie choćby kodowania itp.

• 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

1. Po części masz racje, bo zniechęca pewnie jakąś grupę potencjalnych użytkowników ale wydaje mi się jednak, że niezbyt dużą, a to dlatego, że gotowe szablony są potrzebne głownie do CMS-ów stricte portalowych czy blogowych albo forów.

2. Contao jest bardziej dedykowane do stron firmowych i dlatego uważam, że dużej grupy odbiorców by taki konwerter nie przyciągnął.

3. Jak uważasz do jakiej grupy użytkowników trafił by Contao gdyby miał większą ilość gotowych szablonów? Ciężko mi taką grupę teraz wymyślić, zastanawiałeś się kogo mógłby skusić ten system gdyby miał więcej gotowych szablonów, chodzi mi o grupę wiekową potencjalnych użytkowników, czy to do jakiego typu stron mięli by go używać, ich wiedzę w zakresie choćby kodowania itp.

A uważasz, że grupa docelowa właścicieli stron firmowych nie jest warta zainteresowania?

-gotowe CMS-y według Ciebie są potrzebne do stron portalowych

-contao jest dedykowane do stron firmowych

-dobieranie grupy docelowej pod względem wieku

nie zgodzę się z żadnym z powyższych

A wiesz może dlaczego duża grupa stron firmowych ląduje na wordpressie?

Nie ma to przypadkiem związku z istnieniem gotowych szablonów, które można "zobaczyć" i "wybrać" coś dla siebie?

• 0

sido

sido

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 118 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Dla mnie praktycznie każdy szablon html/css jest szablonem dla Contao. A tego jest masa. Podłączenie dobrze zrobionego szablonu pod Contao jest kwestią kilku godzin pracy... nie mniej niż skonfigurowanie gotowego szablonu pod joomlą czy wordpressem.

No... można też mieć szablon nad którym trzeba siedzieć kilka-kilkanaście dni, aby wpiąć go w Contao, gdy jest zrobiony w dziwaczny sposób. Właśnie teraz nad takim siedzę, bo się nadziałem - nie sprawdziłem wcześniej kodowania strony i podałem klientowi jako jeden z przykładowych. Zedcydował się i po fakcie zobaczyłem jak jego autor namieszał w kodzie.

Niestety rynek na szablony Contao jest znikomy, dlatego ceny tych kilkunastu dostępnych gotowych szablonów tak bardzo odbiegają od cen szablonów do innych systemów.

• 0
Strony internetowe (Contao, joomla, sklepy internetowe, marketing) i wszystko inne co jest związane z internetem. ;)

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów

Źle mnie zrozumiałeś, trzeba rozdzielić kilka kwestii. Oczywiście właściciele stron firmowych są godni uwagi.

Jest tylko taka kwestia, że ten konwerter szablonów rozpatrywaliśmy pod kątem pozyskania nowych użytkowników i z moich obserwacji wynika, że właściciele firm nie związanych z tworzeniem stroni i/lub informatyką, w większości przypadków nie podejmą się sami sobie robić witryny, wolą zlecić to firmą/osobą zajmującym się tym na co dzień, dlatego na większości stronach w stopce są linki do wykonawcy, więc w jaki sposób gotowe szablony miały by tą grupę ludzi zachęcić? Przecież oni zlecają stworzenie strony przeważnie.
Uważam, że aby dalej rozpatrywać kwestię stron firmowych, to powinieneś podać w jaki sposób darmowe szablony miały by wpłynąć na pozyskanie potencjalnych użytkowników, czyli w tym przypadku właścicieli firm? Wtedy będzie się do czego odnieść i może wtedy wszystko się wyjaśni, bo może ja nie rozumie koncepcji, na jakich zasadach miało by to działać, proszę wiec o wyjaśnienie.

W zasadzie w całym moim poprzednim poście prosiłem o opis, w jaki sposób darmowe szablony mogłyby wpłynąć na pozyskanie użytkowników. Chodzi o to, że bez konkretów to mam problem jak się do tego odnieść i chyba bez sensu aby każdy napisał co myśli i w odpowiedzi dostał tylko "zgadzam się" lub " nie zgadzam się", bez napisania dlaczego.

Żeby rozjaśnić trochę:

- gotowe CMS-y według Ciebie są potrzebne do stron portalowych
Pisałem "gotowe szablony" i tak uważam, że m.in. mają największe zastosowanie w projektach typu blogi, fora, no portale może akurat mniej troche ale też. Dlaczego wyjaśniam poniżej.

- contao jest dedykowane do stron firmowych
Uściślając, Contao nie jest dostosowane do tego aby było napędzane przez użytkowników FE, pisząc o portalach miałem na myśli portale napędzane przez FE, bo za portal można uważać wszystko w zasadzie, np. stronę w której iluś tam administratorów coś pisze, ale to nie do końca pełnoprawny portal jest.

Contao poza systemem komentarzy, nie ma za bardzo aktywnych modułów gotowych dla użytkownika FE w standardzie, nie mam tu na myśli rozwiązań trzecich tylko rdzeń (to świadczy o kierunku w jakim idzie) i nie chodzi mi, o to, że korzystając np. z formularzy czy innych rozszerzeń można to obejść, bo to oczywiste.

Potwierdza to też budowa aktualności, które nie mają gotowego modułu, pozwalającego w prosty sposób użytkownikom FE, nadsyłać aktualności i przetwarzać je półautomatycznie moderatorom, a systemy typowo portalowe mają to w standardzie, co dowodzi, że nie jest on dedykowany do tego typu stron. Nie zgadzasz się, napisz dlaczego?

Podaj mi więc proszę przynajmniej kilka przykładów rozbudowanego, znanego forum z dużą ilością użytkowników, zrobionego na Contao, czy jakiegoś portalu na większą skalę, powiedzmyj kraju, w którym użytkownik FE napędza go choćby w 1/4, w sensie aktywnie uczestniczy w życiu strony.

Wiadomo, że można to wszystko dostosować i zrobić, tylko że są systemy bardziej portalowe czy pod fora, które mają to na starcie gotowe do użytkowania i to z mnóstwem dodatkowych opcji i ten właśnie fakt, pozwala mi stwierdzić, że twórcy Contao, skupiają się na stworzeniu rozwiązania, które najlepiej (czyt. dedykowane) sprawdza się w stronach firmowych.

P.S. Żeby ktoś nie wyciągnął znowu złych wniosków, to nie jest krytyka Contao, bo jak dla mnie jest to super przemyślany system, oczywiście do tego do czego został stworzony :).

- dobieranie grupy docelowej pod względem wieku

Na końcu napisałem "itp." chodziło mi o to żebyś podał konkretne przykłady grup docelowych, a wiek, typ strony i wiedza itp. miały oznaczać przykłady, żebyś wiedział o co mniej więcej pytam, dlatego też nie będę się odnosił do tego "wieku" czy którejś innej wymienionej przezmianie grupy, bo to były tylko przykłady, prosiłem o Twoje przykłady, bo brakowało mi konkretów i ciężko było się odnieść.

Po prostu post wyżej był zapytaniem typu, konwerter szablonów spoko może i dobry pomysł ale więcej szczegółów by się przydało tak by było co rozważać. Zakładam, że jeśli uważasz, że pomógł by w popularyzacji to masz na myśli jakiś konkretny proces, który by wpłynął na to po ukazaniu się tego konwertera, czy mógłbyś zatem taki proces krótko opisać? Bo sądzę, że sam konwerter nie wystarczy ale myślę, że to wyjdzie w praniu, czyli po tym jak odpowiesz na to pytanie. Chodzi o to, że jest jeszcze ogromna ilość innych czynników. Konwerter teoretycznie mógłby być dobry aby od czegoś zacząć, sam nie wiem.

- A wiesz może dlaczego duża grupa stron firmowych ląduje na wordpressie? Nie ma to przypadkiem związku z istnieniem gotowych szablonów, które można "zobaczyć" i "wybrać" coś dla siebie?
Nie wiem, nie analizowałem nigdy popularności WordPress, wiem do czego dążysz, może i masz racje ale ja nie znam przyczyny popularności tego systemu, więc nie przekona mnie sam fakt, że Wordpress jest popularny bo jest dużo szablonów darmowych, co nie oznacza, że w tym przypadku nie masz racji, być może właśnie dlatego jest on popularny. Chociaż nie, przecież jak startował to nie było do niego zapewne aż tak dużo szablonów, myślę, że tu społeczność odgrywa bardzo istotną rolę. Ciekawe ile tylko samych developerów ma WordPress, naprawdę to wszystko nie takie proste jak by się mogło wydawać.

• 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

(...) naprawdę to wszystko nie takie proste jak by się mogło wydawać.

i tu się zgodzę

Faktycznie w dużym uproszczeniu zrozumiałem ten Twój post

Kwestia dostępności szablonów jest kluczowa dla popularności systemu

Nie można pomijać tego aspektu i, za przeproszeniem, dorabiać potem do tego ideologii

Że niby system jest dla kogoś albo dla kogoś innego

Jeśli grupą docelowa contao są developerzy to czemu popularność tego systemu wśród nich nie rośnie w sposób lawinowy?

Contao jest na tyle prostym systemem, że strony firmowe bez trudu może prowadzić nawet właściciel jednoosobowej firmy.

Skoro może taką stronę prowadzić na wordpressie to i na contao nie sprawi mu to kłopotu.

Stworzenie strony przez mniej wykwalifikowanego lub bardziej leniwego "developera" właśnie na konkretnym systemie zależy od jakości kodu, łatwości tworzenia na nim szablonu, dostępności wtyczek ale też dostępności gotowych szablonów.

A namarginesie powiedz mi proszę, jak ja mam zrozumieć prośbę o uzasadnienie wpływu dostępności szablonów na popularność systemu CMS? Z faktami chcesz dyskutować?

Ja pytam o ocenę pomysłu budowy automatu konwertującego szablony między systemami a Ty mnie pytasz o wpływ ilości szablonów na popularność systemu.

Jak budujesz funkcjonalność do contao o to zastanawiasz się jak poprawi ona wizerunek samego contao?

• 0

stpr

stpr

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 134 postów

Jeśli grupą docelowa contao są developerzy to czemu popularność tego systemu wśród nich nie rośnie w sposób lawinowy?
Choćby dlatego, że są inne systemy i różne gusta oraz potrzeby, to chyba normalne.
A dlaczego miała by rosnąć, czy tylko dlatego, że grupą docelową są developerzy?
Czy to znaczy, że uważasz, iż wystarczy stworzyć produkt dla jakiejś wąskiej grupy docelowej i on ma się sam obronić? Takie czasy to się dawno skończyły, oczywiście zawsze są wyjątki od reguły.
Poza tym zakładając, że Contao jest najlepszym cms-em do tworzenia stron firmowych, czy jesteś pewien, że zawsze to co jest najlepsze jest najbardziej popularne?

Contao jest na tyle prostym systemem, że strony firmowe bez trudu może prowadzić nawet właściciel jednoosobowej firmy. Skoro może taką stronę prowadzić na wordpressie to i na contao nie sprawi mu to kłopotu.
Zgadzam się, że pewnie nauczy się obsługi CMS-a każdego jakiego będzie chciał. Powiem więcej, myślę że korzystając z Contao wyjdzie lepiej czasowo, jak tylko trochę go pozna.

Stworzenie strony przez mniej wykwalifikowanego lub bardziej leniwego "developera" właśnie na konkretnym systemie zależy od jakości kodu, łatwości tworzenia na nim szablonu, dostępności wtyczek ale też dostępności gotowych szablonów.
Oczywiście, że tak, nie wydaje mi się żebym to negował, chyba że się zamieszałem gdzieś.

A na marginesie powiedz mi proszę, jak ja mam zrozumieć prośbę o uzasadnienie wpływu dostępności szablonów na popularność systemu CMS? Z faktami chcesz dyskutować?
Nie chcę dyskutować z faktami, tylko moim zdaniem wyszedłeś z założenia, że cms-y, które są popularne mają dużo darmowych szablonów i dlatego są popularne, a może jest tak, że są popularne i dlatego mają dużo darmowych szablonów albo to i to w jakiejś części, dlatego pytałem o uzasadnienie. Skoro uważasz, że takie są fakty i tyle to ok, myślałem po prostu, że znasz jakieś przykłady, które ewidentnie pokazują, że tak jest, bo ja jednak myślę, że to wszystko wynika jedno z drugiego czyli popularność wpłynęła na liczbę szablonów przynajmniej w takim stopniu, jak szablony na popularność, a jeśli tak to nie nazwał bym tego faktem, tego co uznajesz za fakt.

Ja pytam o ocenę pomysłu budowy automatu konwertującego szablony między systemami a Ty mnie pytasz o wpływ ilości szablonów na popularność systemu.
Pomysł jest dobry choćby dlatego, że nie zaszkodzi, to po pierwsze, po drugie nie ukrywam, że prędzej czy później sam pokusiłbym bym się przynajmniej o wypróbowanie, a podejrzewam że jakby dobrze poszło to i o częstsze korzystanie. Pomysł uważam więc za dobry, a nawet bardzo dobry, tylko nie wiem czy coś zmieni w kwestii zachęcenia do Contao ale z pewnością przyda się już obecnym użytkownikom.

Zapytałem o wpływ ilości szablonów darmowych, bo napisałeś: "problem braku dostępności gotowych szablonów do contao zniechęca wielu do tego systemu"
Nie wiem skąd masz takie informacje, co nie znaczy, że nie masz racji. Chodzi o to, że nie jestem przekonany, co do tego aby tak wielu zniechęcał ale chyba nie ma się nad tym co rozczulać, badania rynku robić nie będziemy, przynajmniej ja :).

Jak budujesz funkcjonalność do contao o to zastanawiasz się jak poprawi ona wizerunek samego contao?
Nie rozumie, jak możesz to wyjaśnij dokładniej co masz na myśli, żeby znowu nie brnąć w inna stronę.

• 0

ORLONnet

ORLONnet

Znawca

• Zarejestrowani
  • PipPipPipPip
  • 235 postów
  • LokalizacjaCiechanów

[ciach]

No to żeby nie paplać znowu o tym samym ... skoro zgadzamy się w kwestii pozytywnego wpływu ilości szablonów na popularność cms-a (i odwrotnie) to jak proponujecie podejść do budowy takiego narzędzia

Zaproponowałem wordpressa, ponieważ:

1. stała (lub w miarę stała) struktura templatek

2. duża ilość gotowych templatek

A czemu konwerter?

Bo takie narzędzie doprawdy by na rynku szablonów do cms-ów zamieszało

Może by nawet w przyszłości skłoniło do jakiejś unifikacji templatek. Skoro ładowarki do telefonów można było.

Żartuję oczywiście z tą unifikacją ale podchodząc do szablonów choćby wordpressa, joomli czy contao wiele różnic nie natrafiłem

Więc zaczynamy "burzę mózgów".

Jak widzicie takie narzędzie?

• 0

Jacek

Jacek

Doświadczony

• Zarejestrowani
  • PipPipPip
  • 87 postów

Wydaje mi się, że Contao zostało stworzone z innym zamysłem:

Wdrożenia od podstaw, a nie z gotowych szablonów

Jak ktoś chce gotowe, wybiera inny CMS.

A w Contao najważniejsza jest właśnie wdrożenia dowolnego szablonu "od zera"

z html lub z dowolnego projektu przygotowanego przez grafika.

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: themes, templates

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników