mam i艣cie szata艅ski pomys艂
zastanawia mnie czemu nie ma do tej pory takiego konwertera gotowych szablon贸w cho膰by z wordpressa czy joomli do contao
co o tym s膮dzicie?
mam i艣cie szata艅ski pomys艂
zastanawia mnie czemu nie ma do tej pory takiego konwertera gotowych szablon贸w cho膰by z wordpressa czy joomli do contao
co o tym s膮dzicie?
tak, widzia艂em, nie sprawdzi艂em skuteczno艣ci
problem braku dost臋pno艣ci gotowych szablon贸w do contao zniech臋ca wielu do tego systemu
mnie si臋 wydaje, 偶e by si臋 przyda艂o co艣 takiego
Po cz臋艣ci masz racje, bo zniech臋ca pewnie jak膮艣 grup臋 potencjalnych u偶ytkownik贸w ale wydaje mi si臋 jednak, 偶e niezbyt du偶膮, a to dlatego, 偶e gotowe szablony s膮 potrzebne g艂ownie do CMS-贸w stricte portalowych czy blogowych albo for贸w. Contao jest bardziej dedykowane do stron firmowych i dlatego uwa偶am, 偶e du偶ej grupy odbiorc贸w by taki konwerter nie przyci膮gn膮艂. Jak uwa偶asz do jakiej grupy u偶ytkownik贸w trafi艂 by Contao gdyby mia艂 wi臋ksz膮 ilo艣膰 gotowych szablon贸w? Ci臋偶ko mi tak膮 grup臋 teraz wymy艣li膰, zastanawia艂e艣 si臋 kogo m贸g艂by skusi膰 ten system gdyby mia艂 wi臋cej gotowych szablon贸w, chodzi mi o grup臋 wiekow膮 potencjalnych u偶ytkownik贸w, czy to do jakiego typu stron mi臋li by go u偶ywa膰, ich wiedz臋 w zakresie cho膰by kodowania itp.
1. Po cz臋艣ci masz racje, bo zniech臋ca pewnie jak膮艣 grup臋 potencjalnych u偶ytkownik贸w ale wydaje mi si臋 jednak, 偶e niezbyt du偶膮, a to dlatego, 偶e gotowe szablony s膮 potrzebne g艂ownie do CMS-贸w stricte portalowych czy blogowych albo for贸w.
2. Contao jest bardziej dedykowane do stron firmowych i dlatego uwa偶am, 偶e du偶ej grupy odbiorc贸w by taki konwerter nie przyci膮gn膮艂.
3. Jak uwa偶asz do jakiej grupy u偶ytkownik贸w trafi艂 by Contao gdyby mia艂 wi臋ksz膮 ilo艣膰 gotowych szablon贸w? Ci臋偶ko mi tak膮 grup臋 teraz wymy艣li膰, zastanawia艂e艣 si臋 kogo m贸g艂by skusi膰 ten system gdyby mia艂 wi臋cej gotowych szablon贸w, chodzi mi o grup臋 wiekow膮 potencjalnych u偶ytkownik贸w, czy to do jakiego typu stron mi臋li by go u偶ywa膰, ich wiedz臋 w zakresie cho膰by kodowania itp.
A uwa偶asz, 偶e grupa docelowa w艂a艣cicieli stron firmowych nie jest warta zainteresowania?
-gotowe CMS-y wed艂ug Ciebie s膮 potrzebne do stron portalowych
-contao jest dedykowane do stron firmowych
-dobieranie grupy docelowej pod wzgl臋dem wieku
nie zgodz臋 si臋 z 偶adnym z powy偶szych
A wiesz mo偶e dlaczego du偶a grupa stron firmowych l膮duje na wordpressie?
Nie ma to przypadkiem zwi膮zku z istnieniem gotowych szablon贸w, kt贸re mo偶na "zobaczy膰" i "wybra膰" co艣 dla siebie?
Dla mnie praktycznie ka偶dy szablon html/css jest szablonem dla Contao. A tego jest masa. Pod艂膮czenie dobrze zrobionego szablonu pod Contao jest kwesti膮 kilku godzin pracy... nie mniej ni偶 skonfigurowanie gotowego szablonu pod jooml膮 czy wordpressem.
No... mo偶na te偶 mie膰 szablon nad kt贸rym trzeba siedzie膰 kilka-kilkana艣cie dni, aby wpi膮膰 go w Contao, gdy jest zrobiony w dziwaczny spos贸b. W艂a艣nie teraz nad takim siedz臋, bo si臋 nadzia艂em - nie sprawdzi艂em wcze艣niej kodowania strony i poda艂em klientowi jako jeden z przyk艂adowych. Zedcydowa艂 si臋 i po fakcie zobaczy艂em jak jego autor namiesza艂 w kodzie.
Niestety rynek na szablony Contao jest znikomy, dlatego ceny tych kilkunastu dost臋pnych gotowych szablon贸w tak bardzo odbiegaj膮 od cen szablon贸w do innych system贸w.
殴le mnie zrozumia艂e艣, trzeba rozdzieli膰 kilka kwestii. Oczywi艣cie w艂a艣ciciele stron firmowych s膮 godni uwagi.
Jest tylko taka kwestia, 偶e ten konwerter szablon贸w rozpatrywali艣my pod k膮tem pozyskania nowych u偶ytkownik贸w i z moich obserwacji wynika, 偶e w艂a艣ciciele firm nie zwi膮zanych z tworzeniem stroni i/lub informatyk膮, w wi臋kszo艣ci przypadk贸w nie podejm膮 si臋 sami sobie robi膰 witryny, wol膮 zleci膰 to firm膮/osob膮 zajmuj膮cym si臋 tym na co dzie艅, dlatego na wi臋kszo艣ci stronach w stopce s膮 linki do wykonawcy, wi臋c w jaki spos贸b gotowe szablony mia艂y by t膮 grup臋 ludzi zach臋ci膰? Przecie偶 oni zlecaj膮 stworzenie strony przewa偶nie.
Uwa偶am, 偶e aby dalej rozpatrywa膰 kwesti臋 stron firmowych, to powiniene艣 poda膰 w jaki spos贸b darmowe szablony mia艂y by wp艂yn膮膰 na pozyskanie potencjalnych u偶ytkownik贸w, czyli w tym przypadku w艂a艣cicieli firm? Wtedy b臋dzie si臋 do czego odnie艣膰 i mo偶e wtedy wszystko si臋 wyja艣ni, bo mo偶e ja nie rozumie koncepcji, na jakich zasadach mia艂o by to dzia艂a膰, prosz臋 wiec o wyja艣nienie.
W zasadzie w ca艂ym moim poprzednim po艣cie prosi艂em o opis, w jaki spos贸b darmowe szablony mog艂yby wp艂yn膮膰 na pozyskanie u偶ytkownik贸w. Chodzi o to, 偶e bez konkret贸w to mam problem jak si臋 do tego odnie艣膰 i chyba bez sensu aby ka偶dy napisa艂 co my艣li i w odpowiedzi dosta艂 tylko "zgadzam si臋" lub " nie zgadzam si臋", bez napisania dlaczego.
呕eby rozja艣ni膰 troch臋:
- gotowe CMS-y wed艂ug Ciebie s膮 potrzebne do stron portalowych
Pisa艂em "gotowe szablony" i tak uwa偶am, 偶e m.in. maj膮 najwi臋ksze zastosowanie w projektach typu blogi, fora, no portale mo偶e akurat mniej troche ale te偶. Dlaczego wyja艣niam poni偶ej.
- contao jest dedykowane do stron firmowych
U艣ci艣laj膮c, Contao nie jest dostosowane do tego aby by艂o nap臋dzane przez u偶ytkownik贸w FE, pisz膮c o portalach mia艂em na my艣li portale nap臋dzane przez FE, bo za portal mo偶na uwa偶a膰 wszystko w zasadzie, np. stron臋 w kt贸rej ilu艣 tam administrator贸w co艣 pisze, ale to nie do ko艅ca pe艂noprawny portal jest.
Contao poza systemem komentarzy, nie ma za bardzo aktywnych modu艂贸w gotowych dla u偶ytkownika FE w standardzie, nie mam tu na my艣li rozwi膮za艅 trzecich tylko rdze艅 (to 艣wiadczy o kierunku w jakim idzie) i nie chodzi mi, o to, 偶e korzystaj膮c np. z formularzy czy innych rozszerze艅 mo偶na to obej艣膰, bo to oczywiste.
Potwierdza to te偶 budowa aktualno艣ci, kt贸re nie maj膮 gotowego modu艂u, pozwalaj膮cego w prosty spos贸b u偶ytkownikom FE, nadsy艂a膰 aktualno艣ci i przetwarza膰 je p贸艂automatycznie moderatorom, a systemy typowo portalowe maj膮 to w standardzie, co dowodzi, 偶e nie jest on dedykowany do tego typu stron. Nie zgadzasz si臋, napisz dlaczego?
Podaj mi wi臋c prosz臋 przynajmniej kilka przyk艂ad贸w rozbudowanego, znanego forum z du偶膮 ilo艣ci膮 u偶ytkownik贸w, zrobionego na Contao, czy jakiego艣 portalu na wi臋ksz膮 skal臋, powiedzmyj kraju, w kt贸rym u偶ytkownik FE nap臋dza go cho膰by w 1/4, w sensie aktywnie uczestniczy w 偶yciu strony.
Wiadomo, 偶e mo偶na to wszystko dostosowa膰 i zrobi膰, tylko 偶e s膮 systemy bardziej portalowe czy pod fora, kt贸re maj膮 to na starcie gotowe do u偶ytkowania i to z mn贸stwem dodatkowych opcji i ten w艂a艣nie fakt, pozwala mi stwierdzi膰, 偶e tw贸rcy Contao, skupiaj膮 si臋 na stworzeniu rozwi膮zania, kt贸re najlepiej (czyt. dedykowane) sprawdza si臋 w stronach firmowych.
P.S. 呕eby kto艣 nie wyci膮gn膮艂 znowu z艂ych wniosk贸w, to nie jest krytyka Contao, bo jak dla mnie jest to super przemy艣lany system, oczywi艣cie do tego do czego zosta艂 stworzony .
- dobieranie grupy docelowej pod wzgl臋dem wieku
Na ko艅cu napisa艂em "itp." chodzi艂o mi o to 偶eby艣 poda艂 konkretne przyk艂ady grup docelowych, a wiek, typ strony i wiedza itp. mia艂y oznacza膰 przyk艂ady, 偶eby艣 wiedzia艂 o co mniej wi臋cej pytam, dlatego te偶 nie b臋d臋 si臋 odnosi艂 do tego "wieku" czy kt贸rej艣 innej wymienionej przezmianie grupy, bo to by艂y tylko przyk艂ady, prosi艂em o Twoje przyk艂ady, bo brakowa艂o mi konkret贸w i ci臋偶ko by艂o si臋 odnie艣膰.
Po prostu post wy偶ej by艂 zapytaniem typu, konwerter szablon贸w spoko mo偶e i dobry pomys艂 ale wi臋cej szczeg贸艂贸w by si臋 przyda艂o tak by by艂o co rozwa偶a膰. Zak艂adam, 偶e je艣li uwa偶asz, 偶e pom贸g艂 by w popularyzacji to masz na my艣li jaki艣 konkretny proces, kt贸ry by wp艂yn膮艂 na to po ukazaniu si臋 tego konwertera, czy m贸g艂by艣 zatem taki proces kr贸tko opisa膰? Bo s膮dz臋, 偶e sam konwerter nie wystarczy ale my艣l臋, 偶e to wyjdzie w praniu, czyli po tym jak odpowiesz na to pytanie. Chodzi o to, 偶e jest jeszcze ogromna ilo艣膰 innych czynnik贸w. Konwerter teoretycznie m贸g艂by by膰 dobry aby od czego艣 zacz膮膰, sam nie wiem.
- A wiesz mo偶e dlaczego du偶a grupa stron firmowych l膮duje na wordpressie? Nie ma to przypadkiem zwi膮zku z istnieniem gotowych szablon贸w, kt贸re mo偶na "zobaczy膰" i "wybra膰" co艣 dla siebie?
Nie wiem, nie analizowa艂em nigdy popularno艣ci WordPress, wiem do czego d膮偶ysz, mo偶e i masz racje ale ja nie znam przyczyny popularno艣ci tego systemu, wi臋c nie przekona mnie sam fakt, 偶e Wordpress jest popularny bo jest du偶o szablon贸w darmowych, co nie oznacza, 偶e w tym przypadku nie masz racji, by膰 mo偶e w艂a艣nie dlatego jest on popularny. Chocia偶 nie, przecie偶 jak startowa艂 to nie by艂o do niego zapewne a偶 tak du偶o szablon贸w, my艣l臋, 偶e tu spo艂eczno艣膰 odgrywa bardzo istotn膮 rol臋. Ciekawe ile tylko samych developer贸w ma WordPress, naprawd臋 to wszystko nie takie proste jak by si臋 mog艂o wydawa膰.
(...) naprawd臋 to wszystko nie takie proste jak by si臋 mog艂o wydawa膰.
i tu si臋 zgodz臋
Faktycznie w du偶ym uproszczeniu zrozumia艂em ten Tw贸j post
Kwestia dost臋pno艣ci szablon贸w jest kluczowa dla popularno艣ci systemu
Nie mo偶na pomija膰 tego aspektu i, za przeproszeniem, dorabia膰 potem do tego ideologii
呕e niby system jest dla kogo艣 albo dla kogo艣 innego
Je艣li grup膮 docelowa contao s膮 developerzy to czemu popularno艣膰 tego systemu w艣r贸d nich nie ro艣nie w spos贸b lawinowy?
Contao jest na tyle prostym systemem, 偶e strony firmowe bez trudu mo偶e prowadzi膰 nawet w艂a艣ciciel jednoosobowej firmy.
Skoro mo偶e tak膮 stron臋 prowadzi膰 na wordpressie to i na contao nie sprawi mu to k艂opotu.
Stworzenie strony przez mniej wykwalifikowanego lub bardziej leniwego "developera" w艂a艣nie na konkretnym systemie zale偶y od jako艣ci kodu, 艂atwo艣ci tworzenia na nim szablonu, dost臋pno艣ci wtyczek ale te偶 dost臋pno艣ci gotowych szablon贸w.
A namarginesie powiedz mi prosz臋, jak ja mam zrozumie膰 pro艣b臋 o uzasadnienie wp艂ywu dost臋pno艣ci szablon贸w na popularno艣膰 systemu CMS? Z faktami chcesz dyskutowa膰?
Ja pytam o ocen臋 pomys艂u budowy automatu konwertuj膮cego szablony mi臋dzy systemami a Ty mnie pytasz o wp艂yw ilo艣ci szablon贸w na popularno艣膰 systemu.
Jak budujesz funkcjonalno艣膰 do contao o to zastanawiasz si臋 jak poprawi ona wizerunek samego contao?
Je艣li grup膮 docelowa contao s膮 developerzy to czemu popularno艣膰 tego systemu w艣r贸d nich nie ro艣nie w spos贸b lawinowy?
Cho膰by dlatego, 偶e s膮 inne systemy i r贸偶ne gusta oraz potrzeby, to chyba normalne.
A dlaczego mia艂a by rosn膮膰, czy tylko dlatego, 偶e grup膮 docelow膮 s膮 developerzy?
Czy to znaczy, 偶e uwa偶asz, i偶 wystarczy stworzy膰 produkt dla jakiej艣 w膮skiej grupy docelowej i on ma si臋 sam obroni膰? Takie czasy to si臋 dawno sko艅czy艂y, oczywi艣cie zawsze s膮 wyj膮tki od regu艂y.
Poza tym zak艂adaj膮c, 偶e Contao jest najlepszym cms-em do tworzenia stron firmowych, czy jeste艣 pewien, 偶e zawsze to co jest najlepsze jest najbardziej popularne?
Contao jest na tyle prostym systemem, 偶e strony firmowe bez trudu mo偶e prowadzi膰 nawet w艂a艣ciciel jednoosobowej firmy. Skoro mo偶e tak膮 stron臋 prowadzi膰 na wordpressie to i na contao nie sprawi mu to k艂opotu.
Zgadzam si臋, 偶e pewnie nauczy si臋 obs艂ugi CMS-a ka偶dego jakiego b臋dzie chcia艂. Powiem wi臋cej, my艣l臋 偶e korzystaj膮c z Contao wyjdzie lepiej czasowo, jak tylko troch臋 go pozna.
Stworzenie strony przez mniej wykwalifikowanego lub bardziej leniwego "developera" w艂a艣nie na konkretnym systemie zale偶y od jako艣ci kodu, 艂atwo艣ci tworzenia na nim szablonu, dost臋pno艣ci wtyczek ale te偶 dost臋pno艣ci gotowych szablon贸w.
Oczywi艣cie, 偶e tak, nie wydaje mi si臋 偶ebym to negowa艂, chyba 偶e si臋 zamiesza艂em gdzie艣.
A na marginesie powiedz mi prosz臋, jak ja mam zrozumie膰 pro艣b臋 o uzasadnienie wp艂ywu dost臋pno艣ci szablon贸w na popularno艣膰 systemu CMS? Z faktami chcesz dyskutowa膰?
Nie chc臋 dyskutowa膰 z faktami, tylko moim zdaniem wyszed艂e艣 z za艂o偶enia, 偶e cms-y, kt贸re s膮 popularne maj膮 du偶o darmowych szablon贸w i dlatego s膮 popularne, a mo偶e jest tak, 偶e s膮 popularne i dlatego maj膮 du偶o darmowych szablon贸w albo to i to w jakiej艣 cz臋艣ci, dlatego pyta艂em o uzasadnienie. Skoro uwa偶asz, 偶e takie s膮 fakty i tyle to ok, my艣la艂em po prostu, 偶e znasz jakie艣 przyk艂ady, kt贸re ewidentnie pokazuj膮, 偶e tak jest, bo ja jednak my艣l臋, 偶e to wszystko wynika jedno z drugiego czyli popularno艣膰 wp艂yn臋艂a na liczb臋 szablon贸w przynajmniej w takim stopniu, jak szablony na popularno艣膰, a je艣li tak to nie nazwa艂 bym tego faktem, tego co uznajesz za fakt.
Ja pytam o ocen臋 pomys艂u budowy automatu konwertuj膮cego szablony mi臋dzy systemami a Ty mnie pytasz o wp艂yw ilo艣ci szablon贸w na popularno艣膰 systemu.
Pomys艂 jest dobry cho膰by dlatego, 偶e nie zaszkodzi, to po pierwsze, po drugie nie ukrywam, 偶e pr臋dzej czy p贸藕niej sam pokusi艂bym bym si臋 przynajmniej o wypr贸bowanie, a podejrzewam 偶e jakby dobrze posz艂o to i o cz臋stsze korzystanie. Pomys艂 uwa偶am wi臋c za dobry, a nawet bardzo dobry, tylko nie wiem czy co艣 zmieni w kwestii zach臋cenia do Contao ale z pewno艣ci膮 przyda si臋 ju偶 obecnym u偶ytkownikom.
Zapyta艂em o wp艂yw ilo艣ci szablon贸w darmowych, bo napisa艂e艣: "problem braku dost臋pno艣ci gotowych szablon贸w do contao zniech臋ca wielu do tego systemu"
Nie wiem sk膮d masz takie informacje, co nie znaczy, 偶e nie masz racji. Chodzi o to, 偶e nie jestem przekonany, co do tego aby tak wielu zniech臋ca艂 ale chyba nie ma si臋 nad tym co rozczula膰, badania rynku robi膰 nie b臋dziemy, przynajmniej ja .
Jak budujesz funkcjonalno艣膰 do contao o to zastanawiasz si臋 jak poprawi ona wizerunek samego contao?
Nie rozumie, jak mo偶esz to wyja艣nij dok艂adniej co masz na my艣li, 偶eby znowu nie brn膮膰 w inna stron臋.
[ciach]
No to 偶eby nie papla膰 znowu o tym samym ... skoro zgadzamy si臋 w kwestii pozytywnego wp艂ywu ilo艣ci szablon贸w na popularno艣膰 cms-a (i odwrotnie) to jak proponujecie podej艣膰 do budowy takiego narz臋dzia
Zaproponowa艂em wordpressa, poniewa偶:
1. sta艂a (lub w miar臋 sta艂a) struktura templatek
2. du偶a ilo艣膰 gotowych templatek
A czemu konwerter?
Bo takie narz臋dzie doprawdy by na rynku szablon贸w do cms-贸w zamiesza艂o
Mo偶e by nawet w przysz艂o艣ci sk艂oni艂o do jakiej艣 unifikacji templatek. Skoro 艂adowarki do telefon贸w mo偶na by艂o.
呕artuj臋 oczywi艣cie z t膮 unifikacj膮 ale podchodz膮c do szablon贸w cho膰by wordpressa, joomli czy contao wiele r贸偶nic nie natrafi艂em
Wi臋c zaczynamy "burz臋 m贸zg贸w".
Jak widzicie takie narz臋dzie?
Wydaje mi si臋, 偶e Contao zosta艂o stworzone z innym zamys艂em:
Wdro偶enia od podstaw, a nie z gotowych szablon贸w
Jak kto艣 chce gotowe, wybiera inny CMS.
A w Contao najwa偶niejsza jest w艂a艣nie wdro偶enia dowolnego szablonu "od zera"
z html lub z dowolnego projektu przygotowanego przez grafika.
![]() |
Contao →
Wygl膮d i design →
Themes w Contao 3.0.1 dziwne zachowanieNapisany przez stpr, 05 sty 2013 ![]() |
|
![]() |
0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych u偶ytkownik贸w