Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

style css
Rozpoczęty przez wasek, kwi 22 2012 19:16
Napisano 22 kwietnia 2012 - 19:16

Siema
jestem kompletnie zielony w tym contao, ale zostałem zmuszony do pracy na tym CMSie (muszę zająć się administracją strony która została stworzona na tej platformie).
Szukam wszędzie ale nie bardzo kumam jak zrobić tak prostą rzecz jak wprowadzenie swego stylu dla tekstu, odsyłaczy itp.
Czy ktoś mógłby w tak prosty sposób jak tylko się da napisać krok po kroku jak to zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.
jestem kompletnie zielony w tym contao, ale zostałem zmuszony do pracy na tym CMSie (muszę zająć się administracją strony która została stworzona na tej platformie).
Szukam wszędzie ale nie bardzo kumam jak zrobić tak prostą rzecz jak wprowadzenie swego stylu dla tekstu, odsyłaczy itp.
Czy ktoś mógłby w tak prosty sposób jak tylko się da napisać krok po kroku jak to zrobić?
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 22 kwietnia 2012 - 20:14

Zaglądnij do Themes >> Twój szablon >> Ikona CSS. Tam znajdziesz definicje styli użytych na stronie. Wystarczy dodać odpowiednie modyfikacje stylu. jeśli strona jest już skończona to prawdopodobnie znajdziesz tam definicje elementów a i a:hover.
Jeśli podane miejsce okaże się "puste" to sprawdź czy strona nie kożysta z zewnętrznego pliku z definicją css. Wtedy pozostaje edycja tego pliku przy użyciu np notatnika.
Jeśli podane miejsce okaże się "puste" to sprawdź czy strona nie kożysta z zewnętrznego pliku z definicją css. Wtedy pozostaje edycja tego pliku przy użyciu np notatnika.
Napisano 05 maja 2012 - 10:12

Napisano 05 maja 2012 - 13:56

czyszczenie wszystich wpisow w Utrzymanie systemu niestety nie pomaga ;/ w ustawieniach w podpowiedzi wypisane jest ze wlaczenie wymaga modyfikacji htaccess - moze tu cos jest wymuszone? kombinuje z ustawieniami mod_deflate ale to tez nic nie daje ;/
www.it-inspire.pl - from love to design -
Napisano 02 lipca 2012 - 01:14

Hej, witam wszystkich. Chciałem przerobić istniejącą stronę tak, by korzystała z Contao. W tym celu, z tego co kiedyś było ponazywanymi divami, zrobiłem kilka modułów (typu własny kod HTML). Nie zmieniałem żadnych id w tagach. Zaimportowałem również do Contao działający (na starej stronie) CSS. Niestety, Contao zdaje się ignorować mój zaimportowany plik CSS, ponieważ żaden z nowych modułów nie zmienił wyglądu choć odrobinę. Co robię niewłaściwie?
Napisano 02 lipca 2012 - 21:46

Sprawdź Firebugiem (lub wbudowaną konsolą chrome), czy jakiekolwiek elementy mają Twoje style. Czy edytowałeś templatkę fe_?
Nie mają. Przypomniałem sobie, że pousuwałem wszystkie css-y i został tylko mój.
edit:
Wygląda na to, że w ogóle nie mam nic w Layout/Templates. Powinienem coś tam mieć?
Napisano 06 lipca 2012 - 10:24

Chciałem jeszcze zapytać o jedną rzecz, z którą nie mogę sobie poradzić. Jak wyciągnąć stopkę tak by była bezpośrednio pod tagiem body, by stopka mogła mieć rozmiar 100% strony? Contao robi coś takiego:
<body id="top" class="win firefox fx13">
<div id="wrapper">
<div id="header">
<div id="container">
<div id="footer">
</div>
</body>
a ja chcę
<body id="top" class="win firefox fx13">
<div id="wrapper">
<div id="header">
<div id="container">