Witam!
Mam wirtualkę w NetArt. Po załadowaniu TL i odwiedzeniu stronki domena.pl/tl/typolight mam taki komunikat
An error occurred while executing this script!
1. If you are a TYPOlight user, contact the administrator of your website.
2. Open file system/logs/error.log and search for a corresponding entry.
3. Open file system/config/localconfig.php and add the following line:
$GLOBALS['TL_CONFIG']['displayErrors'] = true;
4. Visit the TYPOlight project page or search the TYPOlight forum.
Zgłosiłem to już ale czy ktoś ma może podobne doświadczenia z NETART i może mnie wspomóc listą problemów? ;-)
Pozdr,
Witamy na polskim forum Contao
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!
Zarejestruj się teraz, aby skorzystać ze wszystkich funkcji forum. Kiedy się zalogujesz, będziesz mógł tworzyć tematy, pisać posty, rozdawać punkty reputacji, korzystać z prywatnych wiadomości i zarządzać swoim profilem. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się - w przeciwnym wypadku zarejestruj się już teraz!

NetArt i Typo
Rozpoczęty przez h2o, kwi 03 2009 20:44
Napisano 03 kwietnia 2009 - 21:11

;-) sorry ;-)
Enable FTP
FTP usage disabled!
Please enable FTP usage in the local configuration file system/config/localconfig.php:
$GLOBALS['TL_CONFIG']['useFTP'] = true;
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpHost'] = ''; // FTP host
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpPath'] = ''; // FTP path (e.g. html/)
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpUser'] = ''; // FTP username
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpPass'] = ''; // FTP password
a gdzie to mam włączyć na serwerze?
Enable FTP
FTP usage disabled!
Please enable FTP usage in the local configuration file system/config/localconfig.php:
$GLOBALS['TL_CONFIG']['useFTP'] = true;
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpHost'] = ''; // FTP host
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpPath'] = ''; // FTP path (e.g. html/)
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpUser'] = ''; // FTP username
$GLOBALS['TL_CONFIG']['ftpPass'] = ''; // FTP password
a gdzie to mam włączyć na serwerze?
Napisano 04 kwietnia 2009 - 21:39

szukałem :instalacja dodatków i modułów: i nic nie znalazłem. Jak zainstalować poprawnie dodatkowe moduły http://www.typolight...nsion-list.html ? Wgrałem jeden zgonie z katalogami ale znów pojawiło się
Napisano 05 kwietnia 2009 - 09:37

1) http://www.typolight...creencast2.html
2) Po wgraniu plików i katalogów musisz uruchomić plik install.php i tam kliknąć przycisk "Update database":
2) Po wgraniu plików i katalogów musisz uruchomić plik install.php i tam kliknąć przycisk "Update database":

Codefog - Contao web development
Napisano 05 kwietnia 2009 - 20:51

no tak, ale jest też tam plik install.php dla TL - chyba, że można go już nadpisać.
Ale znalezłem też te moduły w Extension Catalog, tyle że instalacja koÅ„czy się
File installation/update log
Verify/repair keywords 1.1.1 stable build 9
Cannot create file "system/modules/z_keywords/Keywords.php"
/usr/local/apache/www/htdocs/mojadomena/tl/system/libraries/File.php[113]
I od razu zapytam - czy rozwijane menu PIONOWE na listach UL jest wbudowane w TL czy mam szukać jakiegoś plugina - i jak już to takiego?
Ale znalezłem też te moduły w Extension Catalog, tyle że instalacja koÅ„czy się
File installation/update log
Verify/repair keywords 1.1.1 stable build 9
Cannot create file "system/modules/z_keywords/Keywords.php"
/usr/local/apache/www/htdocs/mojadomena/tl/system/libraries/File.php[113]
I od razu zapytam - czy rozwijane menu PIONOWE na listach UL jest wbudowane w TL czy mam szukać jakiegoś plugina - i jak już to takiego?
Napisano 06 kwietnia 2009 - 18:03

nie, pull-down rozwijane z beli nie.
http://allegro.pl/15...er=t&view=gtext
http://www.automatio... ... rodsys.htm
takie mniej więcej
Pytam, bo mam w zasadzie gotowy projekt strony od ponad półtora roku. Trzy osoby, w tym jedna firma dały mi plame mimo, ze mało nie płaciłem - nie dali rady oprogramować szablonów/struktury strony w PHP5. Znalazłem Typo zupełnie przypadkiem i spodobało mi się. Zaczynam już pomału go rozgryzać i nie ukrywam, że troche mam pracy... ;-) Dla moich potrzeb MAIN dla przykładu składa się z 4 połaczonych modułów (kontenerów). Więc jak takie menu wymaga jakiegoś zachodu, to albo komuś zapłacę za skrypt w JAVA albo rozwiążę to inaczej, a pomysł już mam ;-)
http://allegro.pl/15...er=t&view=gtext
http://www.automatio... ... rodsys.htm
takie mniej więcej
Pytam, bo mam w zasadzie gotowy projekt strony od ponad półtora roku. Trzy osoby, w tym jedna firma dały mi plame mimo, ze mało nie płaciłem - nie dali rady oprogramować szablonów/struktury strony w PHP5. Znalazłem Typo zupełnie przypadkiem i spodobało mi się. Zaczynam już pomału go rozgryzać i nie ukrywam, że troche mam pracy... ;-) Dla moich potrzeb MAIN dla przykładu składa się z 4 połaczonych modułów (kontenerów). Więc jak takie menu wymaga jakiegoś zachodu, to albo komuś zapłacę za skrypt w JAVA albo rozwiążę to inaczej, a pomysł już mam ;-)
Napisano 06 kwietnia 2009 - 19:51

ok, to jeszcze pociągnę w tym wątku. Zrobiłem testowy site - wyszedł strasznie ;-)
Pierwszy problem, to że strona zgłasza się w URLu www.mojastrona.pl/tl a nie mojastrona.pl
a kolejne problemy to
obrazki
Warning: imagegif() [function.imagegif]: Unable to open '/usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/html/admin-79cb32f6.gif' for writing: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Controller.php on line 794
zapis tego
Warning: imagegif() [function.imagegif]: Unable to open '/usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/html/admin-504f7e04.gif' for writing: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Controller.php on line 794
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/functions.php:122) in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Template.php on line 174
CSS import jak i new and edit
Fatal error: Uncaught exception Exception with message Cannot create file "xNavigation.css" thrown in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/File.php on line 113
#0 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(135): File->__construct('xNavigation.css')
#1 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(76): StyleSheets->writeStyleSheet(Array)
#2 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(605): StyleSheets->updateStyleSheet('5')
#3 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/Backend.php(169): StyleSheets->importStyleSheet(Object(DC_Table), 'tl_style_sheet', Array)
#4 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/typolight/main.php(99): Backend->getBackendModule('css')
#5 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/typolight/main.php(295): Main->run()
#6 {main}
Pierwszy problem, to że strona zgłasza się w URLu www.mojastrona.pl/tl a nie mojastrona.pl
a kolejne problemy to
obrazki
Warning: imagegif() [function.imagegif]: Unable to open '/usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/html/admin-79cb32f6.gif' for writing: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Controller.php on line 794
zapis tego
Warning: imagegif() [function.imagegif]: Unable to open '/usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/html/admin-504f7e04.gif' for writing: Permission denied in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Controller.php on line 794
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/functions.php:122) in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/Template.php on line 174
CSS import jak i new and edit
Fatal error: Uncaught exception Exception with message Cannot create file "xNavigation.css" thrown in /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/libraries/File.php on line 113
#0 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(135): File->__construct('xNavigation.css')
#1 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(76): StyleSheets->writeStyleSheet(Array)
#2 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/StyleSheets.php(605): StyleSheets->updateStyleSheet('5')
#3 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/system/modules/backend/Backend.php(169): StyleSheets->importStyleSheet(Object(DC_Table), 'tl_style_sheet', Array)
#4 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/typolight/main.php(99): Backend->getBackendModule('css')
#5 /usr/local/apache/www/htdocs/mojastrona.pl/tl/typolight/main.php(295): Main->run()
#6 {main}
Napisano 06 kwietnia 2009 - 22:03

Witam...
Moze od poczatku.
Czy po wrzuceniu na serwer uruchomiłeś opcje mojastrona.pl/tl/typolight/install.php? (to co pisal Tru).
Swoja droga - musiales sam wrzucic do katalogu mojastrona.pl/tl, wiec dlatego tak Ci sie wyswietla. Moze pokaz rzeczywisty adres, wtedy cos poradzimy.
ps.
Ja na Netarcie nie mialem zadnych problemow z TL, nie musialem zmieniac zadnych chmodow. Tutaj problem jest z wadliwa instalacja.
Moze od poczatku.
Czy po wrzuceniu na serwer uruchomiłeś opcje mojastrona.pl/tl/typolight/install.php? (to co pisal Tru).
Swoja droga - musiales sam wrzucic do katalogu mojastrona.pl/tl, wiec dlatego tak Ci sie wyswietla. Moze pokaz rzeczywisty adres, wtedy cos poradzimy.
ps.
Ja na Netarcie nie mialem zadnych problemow z TL, nie musialem zmieniac zadnych chmodow. Tutaj problem jest z wadliwa instalacja.
Napisano 06 kwietnia 2009 - 22:08

pobrałem te pliki z typolight.com. Rozpakowałem i FTPem wrzuciłem na serwer. Dorzuciłem sobie nawet polską nakładkę i mam gotową wrzutkę. Ale zeby to zrobić poprawnie od nowa wywaliłem wszystko w diabły, zainstalowałem od nowa i teraz nie przyjmuje mi hasła... ;-) Nie ważne na co zmienie przy uzyciu pliku install.php - login nieprawidłowy.
Napisano 06 kwietnia 2009 - 22:51

ale dalej mam problem z importowaniem np CSS
One się później pojawiają jako zainstalowane - są nazwy - nie próba edycji koÅ„czy się komunikatem jak wyzej.... może ja mam coś z CHMODami pokopane...?
One się później pojawiają jako zainstalowane - są nazwy - nie próba edycji koÅ„czy się komunikatem jak wyzej.... może ja mam coś z CHMODami pokopane...?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników